Četrtek, 23. 1. ob 19.00 – Bilka Baloh – Post – seme zdravja

V SODELOVANJU Z DRUŠTVOM ZA ZDRAVILNE RASTLINE ZASAVJE

Glavna tema predavanja je post kot alternativni pristop za izboljšanje zdravja. Bilka Baloh pravi: »Zimski čas sem za predavanje izbrala, ker je to čas konteplacije in se človek lahko v miru odloči za tak korak. Postenje ni hujšaje ampak avtoliza strupov, katerega je najbolj smiselno izvesti spomladi, ko se vse prebuja, ko ni več mraz, voda je bolj čista in je telo pripravljeno na čiščenje strupov, ki se naberejo v naših telesih. Postov je več vrst, jaz pripravljam postenja od 7-14 dni, vse je odvisno od konstitucije in zmožnosti posameznikov. Pripravljam in kuham tudi dietne podpore za po kemoterapiji, za vse ki imajo hude glavobole, migrene, razne ekceme, astmo, za ljudi, ki imajo slabo prebavo – zapeko, odvečno težo,  itd …

Ker je post invaziven poseg v telo sodelujem tudi z uradno doktrino. Ljudje dajo kri pred in dobre tri mesece po postu, ko se stanje stabilizira. Velik pomen namenjam predvsem prehrani po postu, torej kako urediti prebavo, da bo naš črevesni mikrobiom, ki ga uradna medicina vse bolj omenja kot dodatni organ, kjer je sedež imunskega sistema, močen in odporen na stres. Prehrana igra velik pomen, saj ni vse za vsakogar. Ayurveda točno določi katera živila so primerna za naše konstitucijsko razmerje oziroma genski zapis.

Prinesem tudi pripomočke, ki jih pri postu potrebujemo, pripravim čaje in nasočimo nekaj osnovnih sokov, ki med postom podpirajo in čistijo kri. Da pa ne ostanemo zgolj pri postu, pripravim tudi kulinarrično presenečenje« Dobimo se v četrtek, 23. januarja 2020, ob 19.00 v Knjižnici Zagorje.