Razstava v Knjižnici Zagorje – Steklarstvo v Zagorju – pripravil Helmut Maurer – maj 2022

Razstavo o steklarstvu v Zagorju je pripravil Helmut Maurer, pravi  leksikon zagorske steklarske dediščine. Je eden tistih Zasavcev, ki si prizadeva, da steklarstvo ne bi potonilo v pozabo.

Steklarstvo je v Maurerjevo življenje vpeto že od nekdaj. Obiskoval je steklarsko šolo v Rogaški Slatini, nato tri leta služboval v hrastniški steklarni, po odsluženem vojaškem roku pa se je zaposlil na Institutu Jožefa Stefana. Zadnja leta se aktivno ukvarja z zbiranjem steklovine in ostalimi ostanki steklarske industrije. Vse skrbno fotografira in tako nastaja pravi katalog ostankov steklarske industrije v Zagorju. Kot pravi sam, ob svojem delu vedno znova spoznava, kako veliki umetniki so bili steklarji. Vendar Maurer meni, da je steklarstvo težko povsem ločiti od ostalih dejavnosti v Zasavju. “Veste, glažarji so namreč sobivali skupaj s knapi, steklarstvo in rudarstvo se močno prepletata” pravi.

Prvi začetki zagorskega steklarstva segajo v daljno leto 1804. Razcvet je steklarska industrija doživela okrog leta 1880, ko je steklarna v Zagorju zaposlovala okrog 300 delavcev. V steklarni so izdelovali navadno, pol brušeno in brušeno zeleno ter rjavo steklo. Leta 1928 je zagorska steklarna dočakala svoj konec. V marsikateri zagorski hiši še hranijo steklene izdelke in med nami še živijo potomci steklarjev.

Vabljeni k ogledu.